Danışmanlık yapıyorum.
Danışmanlık için genellikle görüşmek isteyen şirketler ve danışmanlık teklifi isteyen şirketler daha ziyade iyi bir yere gelmiş şirketler.
Asıl dramatik sonuç alınacak olan maliyetlerini bilmeyen, kurumsal olamayan, kalite sistemini kağıttan öteye geçirememiş, “ERP de nedir basar parayı alırsın” diyen şirketler zaten her şeyi çok iyi bildikleri için danışmana ihtiyaç duymuyorlar.
İyi diye nitelendirebileceğim şirketlerle ilk görüşme esnasında ağzının içine bakıyorlar, söylediğiniz her şeyin bir değeri var.
Ama tesadüfen görüştüğünüz diğer tip şirketlerin patronu veya yetkilisi sizle görüşürken başka şeylerle ilgilenip sizi değersiz kılma çabasındalar. Danışmanlık fiyatı olarak ne çıkacak diye düşünüyorlar 🙂
NOTLAR:
- Yapılan işi yalnız yapılan sözleşme olarak gören danışmanlar veya danışmanlık şirketleri de var. Ama bunlar artık eskide kaldı sanıyorum. Bundan sonra artı bir değer vermeden para kazanmak zor. Diğer taraftan danışmanı şirket elemanı olarak gören şirketler de var. Danışmanlığın ne olduğu konusunun da tam olarak açıklığa kavuşturulması gerekir.
- ERP yazılımları, kalite sistemi ve yönetim danışmanlığını ben ayrı konular olarak yazmıştım ama tabi ki hepsi birbirleri ile bağlantılı.
Herkes harcayacağı ve karşılığında ne kazanacağını düşünmeli tabi ama problem harcayacağını biliyor “Net” fakat kazanacağı konusunda vizyon sahibi değil, bazen ne kadar anlatsanız da “Ben zaten en iyisini biliyorum” egosu yüzünden anlamak için çaba sarf ediyor.
Bilgi para ile satılır/satılmalı. Doğru.
Mühendisin işi bilgi satmak değil, bilginin pratikte uygulanmasını sağlamak olmalı. Avrupa’da mühendis iş önlüğü ve elinde anahtar ile gezer. Hatta işçi olup sadece işçiliğini, ustalığını ispat edip “okumadan” mühendis olanlar vardır Almanyada. (detayları var tabi ki)
Ancak Türkiye’de bir işe soktuğum yeni mezun makine mühendisinin “Ben mühendisim, masa başı çalışmam lazım” deyip işten ayrıldığını biliyorum (Kendisi de bu mesajı okuyor olabilir). - Doğruları anlatmak lazım, göstermek lazım. Bu ülkede bir şeyleri değiştirmek için küçük de olsa katkı sunmak lazım. Bir şeyler değişmek zorunda ve değişiyor da zaten. Geleceğe güvenli bir şekilde karşılamak bilgi ve tecrübe ile olur. Bilgi her yerde var öyle veya böyle. Biz de tecrübemizi aktarmaya çalışıyoruz.
Toplam Oy Sayısı 1