Projenizi açıklayın, insanların görüşlerini alın ve güncelleyin.

İşini seven insan işini anlatmaktan, işiyle ilgili konuşmaktan zevk alır.
İşini seven insan önünde sonunda başarılı olur.

Bugün bir işyerine gittim. Gidişim bir arkadaşımın yarım kalan işlerine destek vermek amacıylaydı.

Arkadaşımın işi dolayısı ile şirketten alması gereken bazı dokümanları almak üzere patron/genel müdür ile görüşürken başlangıçta oldukça resmi bir tavır ile karşılandık.
İşimizi yapıp gideceğiz sonuçta.
Daha sonra doküman beklerken boş kaldığımız için gidiş konumuz dışında olmasına rağmen işiyle ve ürettiği ürünle ilgili bazı sorular sormaya başladım. Biraz teknik konulara da girince başlangıçtaki o resmi tavır yavaş yavaş silindi ve en son çıkarken çok samimi bir ortamı geride bırakmış olduk.

Değişik ürünler üreten (niche) farklı bir beyefendiydi. İşinde de çok başarılı olduğu belli.
Bana göre başarısındaki en büyük sır işini sevmesi, işini para kazanmak için değil, bir probleme çözüm üretmek için yapması ve Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisinin en üst kademesindeki ihtiyaçları için çalışmasıydı.

Tersi durumlarla da karşılaşmıyor değilim tabi.
Özellikle işini yeni kuranlarda karşıma çıkan davranış şekli; işiyle ilgili soru sorduğumda geçiştirme çalışması, işiyle ilgili teknik konulara girdiğimde rahatsızlık duyduğunu göstermesi gibi.
Bu tipten kişilerle genellikle yeni bir iş kurup kısa sürede beklentisinin üzerinde gelir elde edenler veya yeni bir iş fikri, yeni ürün geliştirme, yeni bir proje oluşturma aşamasında Kosgeb, Tubitak gibi yerlerde karşılaşıyorum.

Bu şekilde davranışlarının temel nedeni kısa sürede beklentisinin üzerinde gelir elde edenlerde yeni rakip oluşma konusundaki sıkıntıdan ve yeni ürün, proje geliştirenlerde ise mevcut projeyi çaldırma korkusundan kaynaklanıyor.

Elbette bir nebze haklılık payları var. Ama bana göre eğer karşılıklı sohbet esnasında çalınabilecek bir proje ise veya aldığın fikirle hemen bu iş koluna girilip rakip olunabilecek bir konu ise zaten işin geleceğinin pek iyi olmayacağı belli. 

Kaldı ki projeyi açıklayıp farklı farklı kişilerden görüş almak, artılarını eksilerini değerlendirmek, projeyi yeni fikirler doğrultusunda güncellemek için bir fırsat olarak görülmeli diye düşünüyorum.

Dünyada ses getiren startup’ların, şirketlerin infogramlarına baktığınızda hemen hepsinde fikrinizi 10-100 kişiye açıklayın, görüşlerini alın, projenizi güncelleyin gibi ifadelerle başlar. Bu projenizin daha sağlam bir tabana oturması ve daha hızlı yükselmesi için rasyonel bir yöntemdir.

Toplam Oy Sayısı 2

3 thoughts on “Projenizi açıklayın, insanların görüşlerini alın ve güncelleyin.

  1. of course like your web-site but you need to check the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I to find it very bothersome to inform the truth on the other hand I will certainly come back again.

Leave A Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir