Şirketlerde en büyük problemlere iletişimsizlik yol açar.

Şirketlerde başarının, ilerlemenin önündeki en büyük engelin iletişimsizlik veya hatalı iletişim olduğunu düşünüyorum.

Elbette buna, verimsizlik, plansızlık, sadakatsizlik, kötü yönetim varken iletişim nereden çıktı diye karşı çıkabilirsiniz.

Ancak çalışanların patronun veya üst yönetimin hedeflerini, vizyonunu tam olarak bilmemesi, üst yönetimin izlenecek stratejiyi tam olarak duyurmaması arkasından gelen bütün faaliyetleri olumsuz yönde etkileyecektir.

İletişim dediğimde yalnız konuşmaktan bahsetmiyorum tabi ki, yazılı olarak duyurmak, bilgisayar sistemine veri girmek, girilen veriyi görmek, gelen maili okumak da aynı zamanda iletişimin yollarından, parçalarından biridir.

İletişim hataları da yanlış veya eksik bilgi verilmesi, bilginin geç verilmesi, bilginin ilgili kişiye ulaştırılmaması ya da gereksiz bilgi ile çalışanları meşgul etmek, bilginin gerektirdiğinden daha fazla kişiye duyurulması, bilginin aşırı detaylı olması ve kişileri detaylarla aşırı meşgul etmesi de yine iletişim hataları olarak bir çırpıda aklıma gelen olgular.

Bu konuda yapılması gerekenleri kısaca yazmak gerekirse;

0- Şirket içerisinde birimlerin katkılarına açık intranet. Bir nevi şirket gazetesi ve ayrıca çok kullanılan dokümanların, bilgilerin sergilendiği elektronik ortam.

1- Sabah toplantıları, en fazla 15 dakika olacak şekilde ve yalnız ilgili kişileri içeren. Herkese sırasıyla söz hakkı verip, uzun tartışmalardan ziyade bilgi verip aksiyona yönelik olarak yönetilen.

2- Atölyelerde ve birimlerin kendi içlerinde yaptıkları 5 dakikalık ayak-üstü toplantılar. Bu toplantılar birimde bütün çalışanları içerdiği için kısa bir zaman içerisinde herkesin konu hakkında bilgi sahibi olmasını ayrıca çalışanlarda ekip ruhu oluşmasını sağlar. (Ayrıca toplantı başlangıç saatine göre işe geç kalmaları da önemli ölçüde engeller)

3- Aylık değerlendirme toplantıları, neydik, ne yaptık, ne olduk, neler yapmalıyız? Birim yöneticilerini ve patronu içeren en fazla 1 saatlik, brifing tarzı özet bilgilendirme toplantıları.

4- Yıllık bütçe, strateji ve gelecek yılı planlama toplantıları.

5- Belki whatsapp (Ben pek sevmiyorum açıkçası işyerlerinde whatsapp ile iletişimi)

Elbette bu yazdıklarımla sınırlı değil iletişim konusu ama en azından başlangıç olarak olmazsa olmazları açıklamak istedim.

Bu konuda görüşleriniz, eleştirileriniz, katkılarınız mutlaka olacaktır.

Lütfen yorum olarak ekleyiniz.

Toplam Oy Sayısı 5

Leave A Comment

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir