Eğer bir ürününüz veya sunduğunuz bir hizmetiniz varsa internetten satış yapmak iyidir.
Ancak burada dikkat edilmesi gereken bazı konular var.
İnternetten sattığınız bir hizmet değil de ürün ise, öncelikle ürününüzün kargo ile gönderilmeye uygun olması gerekir.
- Bunun ne demek olduğu gayet açık aslında ama kargo ile gönderilemeyen ürünler de var. Örnek olarak canlı hayvan ya da taşınması tehlikeli olan ürünler gibi.
- Ayrıca belki kargo ile fiziksel olarak taşınabilir ancak ürün fiyatı çok düşük ise kargo maliyeti ürünün müşteri eline geçme maliyetini çok yükselteceği için yine ürününüz kargo ile göndermeye uygun olmayabilir.
Örnek olarak ürününüzün fiyatı 10 lira ise 7 lira da kargo eklenince 17 liraya müşteriye maliyeti olacaktır.
Elbette burada bazı istisnalar da yok değil. Eğer sunduğunuz ürün kolay bulunan bir ürün değil ise insanlar 10 liralık ürüne 17 lirayı rahatlıkla verecektir.
- Kargo ile gönderilecek ürünlere bir de ambalajlama maliyeti gelebilir.
Ürününüzün halihazırda bir ambalajı olabilir ancak kargo söz konusu olduğunda kargo taşıma koşullarına dayanabilmesi için ek ambalaj maliyeti çıkabilir. Bunu da dikkate almanız gerekir.
Yine örnek olması açısından geçmişte ben CD ile eğitim yazılımı satıyordum. Fiyatı 29 liraydı. Elden verdiğim zaman normal CD zarfı ile satıyordum ancak kargo ile göndermek gerektiğinde ise havalı zarf denilen ek bir ambalaj yapıyordum ve bunun da bana maliyeti o zamanlar 2 lira idi. Bu 2 lira 29 liralık bir ürün için ek maliyet olarak uygun sayılabilir ancak fiyat daha düşük olsa satıcı açısından caydırıcı olabilir.
Eğer cam gibi kırılgan malzemeli bir ürün ise ek ambalaj maliyeti olarak polietilen köpük gibi bir malzeme kullanmanız gerekir ki bu da yine bir maliyet.
- Çok satılan ürün söz konusu olduğunda pek önemsiz olan kargo şubesine olan uzaklık internetten satışa yeni başlayıp da az sayıda satış yapanlar için sorun olabiliyor.
Örnek olarak yine benim eskiden yaptığım gibi 29 liralık bir ürün sattığınızı düşünelim. Eğer her gün 1 ürün siparişi için kargo şubesine kendi aracınızla gidiyorsanız bunun da maliyeti gözünüzde büyümeye başlayacaktır. Ancak buna sabır gösterip de 4-5 ay sonra günde 8-10 tane için kargoya araçla gittiğinizde artık bu maliyet göze batmayacaktır.
Burada kargo kendi de gelip alıyor diyebilirsiniz ancak bu durumda kargo maliyeti artacaktır.
Bir de karşı taraf ödemeli gönderme zorluğu var akılda bulundurulması gereken.
Bazı internet müşterileri güvensiz oldukları için ürünü görmeden para ödemek istemezler. Bu durumda kapıda ödeme seçeneği sunmanız gerekir ki kargo ile anlaşma yapmanız gerekir. Kargo ile anlaşmak demek, kargo firmasının karşısına yine bir şirket olarak çıkmanız anlamına geliyor. İnternet satışına yeni başlayan kişiler ise henüz işler rayına oturmadan bir şirket kurma taraftarı olmadıklarından bu bir sorun olarak karşınıza çıkabilir. Bunun çözümü eğer küçük parça gönderiyorsanız PTT’yi kullanarak APS ile karşı taraf ödemeli gönderme şeklinde olabilir. Ben bu yöntemi kullanmıştım ve çok da kolay ve kullanışlı idi. Özellikle PTT’nin tahsil ettiği ödemeleri takip ettiğiniz ekranı iyi bir kolaylık sağlıyordu.
Elbette bu saydığım zorluklar düşük sermaye ve düşük bütçelerle işe sıfırdan başlayacak olanlar için geçerli.
Sermayesi büyük olan yatırımcılar zaten PR (pazarlama-reklam) büyük bütçeler ayırdıkları için satış miktarları birden yüksek adetlerde olacağı için özellikle kargo maliyetleri, ambalaj maliyetleri çok düşük olacaktır.
Şimdilik bu kadar yine devam edeceğiz.